07 Haz Selenin Kadını Erkeği mi Olur?

Açıkçası ilk duyduğumda sıradan bir pazarlama hilesi olduğunu düşündüğüm bu önemli detay, biraz araştırma ve anatomi dersi sonrasında sele konusuna bakışımı tamamen değiştirdi.

 

Sele konusu her bisiklet sürücüsü için çok önemlidir. Öyle ya, yeri geliyor saatlerimiz üzerinde geçiyor bu aksesuarın. Nasıl önemli olmasın? Uzun veya kısa süre fark etmeksizin, bisikletin üzerine çıktığınız anda selenin konforlu olmasına biraz takıntılıyım. Bu yüzden geçmişte pek çok farklı marka ve model denedim. Silikon jelli seleler, geniş ve tombul görünenler, sportif seleler, sert deri seleler ve sonunda şunu söyleyebilirim ki “Doğru seleyi tespit etmek için iki önemli unsur var”. Bunlardan ilki ne tip bir sürüş pozisyonuna sahip olduğumuz. Tahmin edersiniz ki konforlu bir şehir bisikletinde neredeyse tam dik (90°) olan sele üzerindeki oturma pozisyonumuz ile yol bisikletinde iki büklüm (yaklaşık 30°) oturduğumuz pozisyon arasında selenin vücudumuza yaptığı baskı noktaları açısından büyük fark var. Dik otururken kalça kemiklerimiz selenin iki yanına doğru baskı yaparken, eğik oturduğumuz pozisyon kaçınılmaz olarak ağırlığın kalça kemikleri ve kasık bölgesine doğru kaymasına sebep oluyor. Oturma pozisyonumuzu bu temelde üç ana başlıkta toplayabiliriz o halde. Dik, eğik ve orta diyelim.

Sürüş pozisyonumuzu çözdüğümüze göre sıra geldi başlıktaki soruyu yanıtlamaya. “Selenin erkeği / kadını mı olur?” Evet, bal gibi olur. Erkek ve kadın iskelet sistemi, konu sele üzerinde oturmak olunca, birbirinden farklı yapıya sahiptirler. Kadınlar doğurgan oldukları için kalça kemiklerinin arasında mesafe erkeklere kıyasla yaklaşık 2cm daha geniştir. Bu da genel olarak erkekler baz alınarak üretilmiş selelerde kadınların neden rahat edemediğini açıklıyor. ‘Çünkü sele aslında olması gerekenden dar ve bu durum kadınların kalça kemiklerinin sele tarafından doğru şekilde desteklenmesini engelliyor’. Size bilim kurgu gibi gelebilir ama İtalya’da bir sele üreticisi bu işe fena kafa yormuş ve ürün gamını tamamen Erkek ve Kadınlar için yenilemiş. Bu arada şunu da ifade etmekte fayda var. “Unisex” sele diye bir şey de var. Konuyla ilgili video için https://www.youtube.com/watch?v=Z3d3o_TmZqg

Selem Neyden Yapılmış?

Bu ne demek? Bisiklet bayisinde elinize aldığınızda “Hah bu yumuşacık tam benlik!” dediğiniz sele aslında sizi kandırıyor. Çünkü kompozisyonu gereği silikon jel kendisine yapılan etkiyi aynı güçte tepki ile karşılar. Bu şu demek, ‘Siz üzerine oturduğunuzda ağırlığınızı aynı şiddette size geri iletiyor ve siz kısa bir süre sonra selenin ne kadar rahatsız olduğundan şikayet ediyorsunuz’. Farklı teknolojiler de olsa size tavsiyem içinde Royal Jel bulunan bir ürünü denemeniz. Bu jelin teknolojisi gerçekten farklı. Üzerine yapılan baskıyı üç boyutlu olarak dağıtıyor. Yani vücut ağırlığınız aynen size iletilmiyor. Jelin bu özelliğini test etmek de çok basit.

Zıplayan Bilye Deneyi

Ağır bir misket veya demir bilyeyi deneyeceğiniz selenin üzerine yaklaşık 30cm yükseklikten bırakın. Eğer bilye çok defa sekiyorsa sizin için yanlış seleye bakıyorsunuz demektir. Eğer ki bilye attığınız yükseklikten sele üzerinde neredeyse hiç zıplamadan durabiliyorsa muhtemelen içinde Royal Jel olan bir ürünle karşı karşıyasınız. Testin videosu için https://www. youtube.com/watch?v=nXK5tqEwOtc Yeni sayılarda yeni ürünler ile görüşmek üzere.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.